zondag 21 december 2014

Decemberfeesten en de GuptaAmygdalaRetraining

December feestmaand: I guess you either love it or hate it.

Hoe leuk december met alle gezelligheid en feestelijkheid ook is, het levert vaak ook stress op. Het komt nogal wat bij kijken die twee kerstdagen: kerstkaarten (kopen/maken, schrijven, versturen), kerstboom (met kluit, zonder kluit of kunst? En welke kleur dit jaar?), kerstdiner (iedereen neemt iets mee: gerecht verzinnen, recept zoeken, boodschappen doen, heel lang in de rij staan, voorbereiden, bedenken hoe je het gaat vervoeren als je er het halve land mee doormoet), kerstcadeaus (terwijl je helemaal de stad niet in wilt, met die hectiek), wellicht een nieuwe outfit, nog even naar de kapper. Budgettaire zorgen. O ja, en overwegen of het dit jaar verstandig is om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.

Als je CVS hebt, dan ga je met al deze dingen nog weer iets anders om. Zo heb ik de afgelopen jaren geleerd dat je door CVS een bepaalde mate van hooggevoeligheid en perfectionisme ontwikkelt. Dus ga je liever niet een drukke stad in voor inkopen, maak je je bij voorbaat al zorgen over dingen die mis kunnen gaan, is reizen naar familie (al dan niet met openbaar vervoer) belastend voor je en buiten de deur eten kan ingewikkeld zijn omdat je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden voor je gezondheid en wie weet kom je met de feestdagen met mensen en/of situaties in aanraking die je weten te triggeren.

Vorig jaar kerst zat ik net over de helft van mijn 6 maanden Guptaprogramme. Ik weet nog dat ik het best lastig vond om me aan de 'regels' te houden. Kerst zonder koffie, suiker (dus geen chocola!), alcohol, zuivel, rood vlees en gefrituurd eten...... Dat wordt best ingewikkeld.
Wat ik ook lastig vond in de winter: die grote hoeveelheden water die je dagelijks moest drinken. In de zomer gaat het nog wel, lijkt me, maar in de winter....

Hoe streng ben je voor jezelf?
Het is prachtig als je je voorgenomen hebt om je een half jaar volledig in te zetten en je aan alle regels te houden. Als je een ijzeren discipline hebt en die knop om kunt zetten en er weinig moeite mee hebt om het wijntje en de chocolade aan je neus voorbij te laten gaan: mijn respect en complimenten, ga zo door!
Het kan verleidelijk zijn om het hele Guptaprogramma tijdens kerst even aan de wilgen te hangen en de terugslag die je na de feestdagen krijgt voor lief te nemen. Dat kan, maar dat zou ik niet aanraden.
Zelf heb ik gekozen voor de middenweg. Maak keuzes, wat kun of wil je echt niet missen en hoe ga je daar mee om.

Lekkere dranken
  • Komen de glazen water je neus uit nu het echt koud wordt buiten? Drink warm water. Maak 's ochtends een thermoskan met water en drink die gedurende de dag leeg. Wil je tijdens de kerstdagen wel voldoende water drinken, maar is water wel heel erg armoedig, koop een goede kruidenthee. Niet helemaal zo effectief als zuiver water, maar een stuk beter dan geen water.
  • Zelf ben ik niet zo'n enorme alcoholliefhebber, dus ik kan prima zonder, maar wil je nu toch mee kunnen toasten: zoek een lekkere alcoholvrije wijn uit of een superdeluxe sapje.
  • Favoriet voor kerst bij mij is zelfgemaakte alcoholvrije glühwein (recept onder aan dit artikel)
  • Ik had zelf grote moeite om de koffie te laten staan. Ik ben geminderd van 6 koppen per dag naar 2 koppen koffie met cafeïne, de andere koppen verving ik door cafeïnevrije Bamboo koffie (Natuurwinkel)
Lekker eten
  • Met kerst wilde ik wel graag iets lekkers bij de thee. Ook hier heb ik gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Van het merk De Rit hebben ze heerlijke biologische fairtrade bonbons met de naam: Story Telling Pralines. (verkrijgbaar bij de Natuurwinkel -ook een leuk cadeautje)
  • Als het even kan, vervang dan melk en kaas van de koe voor producten van schapen- en geitenmelk, die zijn lichter verteerbaar. Koemelk geeft verslijming, wat weer zorgt voor vermoeidheid.
  • Voor oud & nieuw. Bij de natuurwinkel kun je heerlijke suiker en gistvrije oliebollen kopen, met sinaasappel. Die zijn heerlijk.
Triggers
  • Deze maand is bij uitstek geschikt om triggers te verzamelen om de accelerator op los te laten. Loop je je alweer op te winden over dat familielid dat je gaat zien die altijd van die lompe opmerkingen maakt, maak je je vreselijk zorgen over je recept wel goed uitpakt? Ga er voor zitten en doe de accelerator op deze patronen. Als ze diep zitten zul je sommige patronen moeten herhalen, maar dan zit je wel Zen aan het kerstdiner.
Meditaties
  • Ik adviseer je om in elk geval 's ochtends een meditatie te doen, als het even kan het einde van de middag of voor het slapen gaan nog een keer. Dit om rustig de dag in te gaan (vlak na het opstaan is de amygdala erg actief, vooral als je een drukke dag tegemoet gaat). De middagmeditatie kun je zien als een time-out gedurende dag en de meditatie voor het slapen gaan om je zenuwstelsel te kalmeren zodat je dieper en lekkerder slaapt.
Reizen met het OV
  • Het is druk in het openbaar vervoer rond de feestdagen, maar over het algemeen hangt er wel een prettige vibe. Voel je je snel overprikkeld: neem altijd een mp3 mee, met oordopjes in, kun je je wat beter afsluiten. Overigens heb ik ook de meditaties van Gupta op mijn MP3 staan. Die kun je afluisteren in de trein als je dat prettig vindt, maar ik vind het sowieso prettig ze mee te hebben. Los van de onmisbare MP3 is het ook fijn een lekker boek of tijdschrift bij je te hebben.
  • Bereid je goed voor, dat je weet naar welk perron je moet, hoe lang je hebt om over te stappen, de route hoe je moet lopen naar het adres. Stress en haast zijn niet bevorderlijk voor de amygdala.
  • O ja, en wel handig om de batterij van je mobiele telefoon/fototoestel/mp3 van te voren op te laden.
Bezoek
  • Ik heb familieleden die niet begrijpen dat ik 3 uur op een dag reis, voor een bezoek voor anderhalf uur, maar voor mij werkt het. Ik heb dan meer energie om weer naar huis te reizen, kom niet helemaal uitgeput thuis en hoef veel minder lang te herstellen. Ook hier gaat het om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Als je wat langer moet reizen om weer thuis te komen, wacht dan niet met vertrekken tot je moe bent.
  • Weet je van jezelf dat je na een dag vol indrukken nog tijd nodig hebt om bij thuiskomst weer te 'landen', calculeer dan van tevoren in hoe laat je ongeveer thuis wilt zijn en hoe laat je dan wilt vertrekken.
Stress roept stress op

Je zou bijna vergeten dat de tv-commercials en de tijdschriften niet echt zijn. In deze werelden heb je geen vermoeidheid, geen griep, geen stress, geen afwas, geen jengelende kinderen of lekkage in huis in de week voor kerst. Daarnaast hebben ze wel een flink budget en een geweldig stylingteam. Dus doe jezelf een plezier en laat deze illusie los. Als je stijf staat van de stress vraag jezelf dan af wat je allemaal van jezelf verwacht en of het echt belangrijk is. Durf om jezelf te lachen als je je realiseert dat je je gedraagt alsof de wereld vergaat wanneer je verstuurde kerstkaarten ná kerst arriveren. Veel dingen zijn niet zo belangrijk als ze lijken wanneer je even afstand neemt.
Remember: Happy-go-Lucky! Geniet van de mooie momenten.


Ik wens jullie allemaal een gezellige kerst
en een gezond en energiek 2015


Recept alcoholvrije Glühwein

Ingrediënten:
1 liter rode druivensap
circa 400 ml water
sap van een halve citroen
6 kruidnagels
1 laurierblad
een paar stukjes foelie
een beetje nootmuskaat
stukje pijpkaneel

Bereiding:
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een pan, verwarm de drank zo'n half uur op laag vuur. Verwijder daarna met een zeefje de kruiden, zodat de glühwein niet te sterk van smaak wordt.

zaterdag 29 november 2014

Verkoop populair slaaphormoon melatonine aan banden gelegd


De vrije verkoop van het slaaphormoon melatonine wordt aan banden gelegd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit gaan pillen met een hoge dosis hormoon uit de schappen van de drogist weren. Daarmee komen ze tegemoet aan de kritiek van slaapartsen die vinden dat melatonine alleen nog op recept verkrijgbaar moet zijn.


Artsen zien steeds meer patiënten met slaapproblemen doordat ze op eigen houtje melatonine zijn gaan slikken. Veel mensen beschouwen de pillen als onschuldig omdat daarin het hormoon zit dat we van nature aanmaken om slaperig te worden. Dat verklaart mogelijk de populariteit ervan. De slaapmarkt van zelfzorgproducten (waarvan melatonine een belangrijk onderdeel vormt) steeg vorig jaar met 16 procent, naar 19 miljoen euro.

Melatonine kan inderdaad de inslaaptijd verkorten doordat de biologische klok iets wordt terug geschoven. Artsen waarschuwen echter voor onbeheerst gebruik. Slaapklinieken zien een groeiend aantal vermoeide patiënten die het middel op een verkeerd tijdstip of in een veel te hoge dosering innemen, of bij slaapklachten die niet met melatonine te verhelpen zijn. Daardoor kan hun biologische klok verstoord raken. 'De schade van ondoordacht gebruik wordt enorm onderschat', zegt neuroloog Marcel Smits, hoofd van de melatoninepolikliniek in ziekenhuis Gelderse Vallei, waar jaarlijks drieduizend patiënten aankloppen.

Registratie

De toegestane dosis van het hormoon in zelfzorgproducten komt voortaan te liggen op 0,3 milligram per pil. Nu verkopen drogisten nog potjes met doseringen tot 2 milligram (en op internet tot 5 milligram). Die moeten volgens de Inspectie worden beschouwd als een geneesmiddel. Fabrikanten die hun pillen in de handel willen houden, moeten een registratie aanvragen bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, een langdurige en kostbare procedure.

De Inspectie kondigde drie jaar geleden al aan dat de dosis melatonine in zelfzorgproducten fors omlaag moest. Het afgelopen jaar gold als overgangsperiode. Bernard Mauritz, directeur van branchevereniging Neprofarm, reageert verbolgen. Voor de grens van 0,3 milligram bestaat geen enkele wetenschappelijke onderbouwing, zegt hij. De EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, heeft melatonine als voedingssupplement beoordeeld en hanteert daarbij een dosering van 1 milligram. De toegekende gezondheidsclaims worden daarbij aangeduid als 'fysiologische effecten', effecten op het lichaam. Vergelijkbaar met koffie, verduidelijkt Mauritz: 'Cafeïne heeft invloed op de bloeddruk en de slaperigheid maar verboden is het niet.'

Dat hoge doseringen niet meer zijn toegestaan, vindt hij begrijpelijk. 'Maar zolang we binnen de bandbreedte blijven van wat het eigen lijf aanmaakt, is er niets aan de hand. Dat is vergelijkbaar met het slikken van vitamines om een tekort in de voeding aan te vullen.'

In het buitenland zijn legaal melatoninepillen verkrijgbaar in een hoge dosering, benadrukt Mauritz: 'Wil je dat hier tegenhouden, dan moet je daar een gegronde reden voor hebben. Laat de Inspectie maar bewijzen dat melatonine in zulke lage doseringen het effect heeft van een geneesmiddel.'


Bron: Volkskrant

woensdag 19 november 2014

Mindfulness en de Amygdala

Aandachtsmeditatie (mindfulness) veroorzaakt al na acht weken waarneembare veranderen in de hersenen. 
Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond. Als mensen gedurende acht weken ongeveer 30 minuten per dag mindfulness meditatie-oefeningen doen, ontstaat er meer grijze hersenmassa in de hippocampus (geheugen en leervermogen).
 
De dichtheid van de amygdala neemt af door meditatie. 
Als gevolg daarvan ervaren mensen mogelijk minder angst en stress, zo meldt het tijdschrift Scientific American. Wetenschappers van het Massachussets General Hospital doen uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Psychiatry Research: Neuroimaging.
Mindfulness voor kinderenDe amygdala is een amandelvormig gebiedje in het vooronder van de grote hersenen. 
Ook wel emotioneel hersencentrum of schakelcentrum genoemd. Het geeft zenuwsignalen door die te maken hebben met emoties en stress en zorgt voor de opslag van (de soms niet-bewuste) emotionele ervaringen. Zonder de amygdala zijn er geen emoties mogelijk! Het systeem zendt informatie naar de rest van de hersenen en heeft daardoor heel veel invloed.


Hoogsensitieve mensen hebben een extra fijngevoelig zenuwstelsel en een heel actieve amygdala. 
Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat hooggevoelige mensen een hogere activiteit hebben in de amygdala bij bijvoorbeeld bij het zien van angstige of blije gezichten. De amygdala speelt ook een grote rol bij bedeesd gedrag, het schat namelijk de mate van dreiging in. Als je de amygdala manipuleert bij bedeesde dieren verdwijnt het bedeesde gedrag.

Bron: Psyche & Brein

maandag 17 november 2014

How can I help you?

Beste lezers en lezeressen, 

Er is een reeks nieuwe blogs in de maak. Kortere blogs -op verzoek- met een bepaald thema rondom de Gupta Amygdala Retraining. 
Los daarvan ben ik heel benieuwd wat jullie graag zouden willen lezen op dit blog. Zou je graag meer informatie willen lezen over een bepaald onderwerp of heb je bepaalde vragen? Laat een reactie achter of stuur een privé-bericht via dewakkereleeuw@hotmail.nl (let op: nl, geen com) dan ga ik de reacties (indien gewenst anoniem) verwerken in een blog. 

Ik 'hoor' het graag van jullie.
DWL


Bijnieruitputting


Bijnieruitputting. Wat iedere vermoeide vrouw moet weten


Ik hoor het overal om me heen: veel vrouwen 40+ zijn moe. Ze slepen zich door de dag heen en kunnen soms nog maar net aan hun dagelijkse “verplichtingen” voldoen. Verplichtingen: daar krijg je meestal geen energie van. Leuke dingen doen, je passie volgen, uitrusten: daar krijg je energie van! De vicieuze cirkel is helaas dat dáár vaak geen energie meer voor is.
Ben jij té moe naar je zin? Dan kan het zijn dat je bijnieren om je aandacht vragen.

Je bijnieren: de energieboosters bovenop je nieren

De organen in ons lichaam die ervoor zorgen dat we voldoende energie hebben zijn met name onze bijnieren. Dit zijn twee “mutsjes”, soort alpino-petjes, bovenop je nieren. Je nieren bevinden zich achterin je lichaam, ter hoogte van je onderste rib. Je zou het niet zeggen maar deze kleine orgaantjes bepalen voor een groot deel hoe je je voelt en zelfs de manier waarop je denkt. In je bijnieren worden namelijk verschillende belangrijke hormonen aangemaakt, waaronder de anti-stresshormonen adrenaline en cortisol en het energiehormoon DHEA.

Adrenaline en cortisol

In een acute alarmfase wordt adrenaline aangemaakt en via je autonome zenuwstelsel razendsnel verspreid. De energie die je voelt als je op een donkere parkeerplaats de sleutel van je auto niet kan vinden in je tas terwijl er drie mannen bedreigend op je afkomen: dát is adrenaline! Het zorgt voor een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, aangespannen spieren, scherper horen en zien en ongekend veel kracht als het nodig zou zijn. Een langdurige overdosis aan adrenaline zou je lichaam slopen, dus adrenaline is een korte, hevige energieboost.  Tegelijkertijd wordt er ook cortisol aangemaakt. Dit heeft een vergelijkbare werking maar is milder zodat je lichaam dit veel langer vol kan houden. Dat is ook gelijk het nadeel. Veel stress betekent een langdurige, hoge aanmaak van cortisol.
We zijn fysiek nog steeds gebouwd om ons alleen maar druk te maken over ons voedsel, voortplanting (onze kinderen dus ook) en misschien een zeldzame sabeltandtijger die onze veilige woonomgeving bedreigt. Momenteel hebben we misschien niet zoveel sabeltandtijgers meer, maar wel erg veel wespennesten in de vorm van werkdruk, relatiestress, slaapproblemen, geldzorgen, milieuvervuiling, teveel koffie, medicijnen, een kapotte auto, overgewicht, puberende kinderen, allergieën, zieke ouders en vul verder maar aan. Wat is jouw grootste wespennest?

Ben jij op weg naar bijnieruitputting?

Bijnieruitputting heb je doorgaans niet van de ene dag op de andere. Er gaat een fase aan vooraf waarin je bijnieren teveel cortisol produceren door de overdaad aan stress. Deze periode kan vele jaren duren, wel tot 20 jaar! Deze overproductie aan cortisol heeft allerlei ongewenste bijwerkingen. Het begint vaak met suikercravings, behoefte aan koffie, cola chocola of andere opwekkende middelen, slecht kunnen slapen, je angstig of verward voelen, moeite met concentreren en snel geïrriteerd zijn. Na verloop van tijd kunnen er symptomen ontstaan zoals toename in gewicht, spiermassa verlies, een dunnere huid, een zwembandje rond je middel, een wisselende bloedsuikerspiegel en tot slot een verzwakking van je algehele immuunsysteem met alle mogelijke klachten en kwaaltjes van dien. Denk hierbij aan allerlei menopauze of overgangsklachten.
Let nu op: dit zijn bijwerkingen van stress die wij vrouwen makkelijk over het hoofd zien omdat we denken dat het hoort bij het ouder worden. Daar zit nou precies de valkuil!  De waarschuwingssignalen zijn niet ernstig genoeg om veranderingen in je leven aan te brengen. Veel vrouwen nemen ze niet serieus. Ze slepen zich door de dag, voldoen aan al hun verplichtingen, maar houden aan het eind van de rit geen energie meer over voor zichzelf. Herkenbaar? Kijk dan eens goed in de spiegel en vraag jezelf eens af van wie je zo hard moet werken. Wees lief voor jezelf. Als je eenmaal een bijnieruitputting hebt, ben je namelijk nog verder van huis.

Bijnieruitputting: gebrek aan cortisol en DHEA

Het is vrij simpel: als een orgaan voortdurend té intensief wordt belast dan kan het uitgeput raken. Door deze uitputting betekent het dat er minder hormonen worden aangemaakt. In het ernstigste geval zelfs bijna nul. Je produceert dan heel weinig cortisol meer. Je voelt je de hele dag (dood)moe, hebt geen energie en begint depressieve klachten te ontwikkelenEen bezoek aan je huisarts helpt vaak niet want onze medische wereld (h)erkent het fenomeen bijnieruitputting doorgaans nog niet. Dit komt omdat onze artsen meestal alleen iets  (h)erkennen dat meetbaar is door een laboratorium en dat bestreden kan worden door medicijnen of een operatie.

De oorzaak moet worden aangepakt

Vaak is er bij bijnieruitputting sprake van een vitamine B of D tekort, maar supplementen voorschrijven is niet de oorzaak wegnemen. Ik weet dat ik hiermee de goede huisartsen te kort doe, maar er is gewoon tegenwoordig geen tijd meer voor een goed gesprek met diepgang waarmee de mogelijk échte oorzaak van een klacht kan worden opgespoord. Denk je dat je bijnieruitputting hebt, dring dan aan op het laten prikken van je bijnierwaardes in een ziekenhuis. Wil je huisarts hier niet aan, dring dan aan op een consult bij een endocrinoloog en laat het via hem/haar doen.

Bijnieruitputting en de link met een trage schildklier

Typische symptomen van bijnieruitputting zijn: moe bij het opstaan ook na een goede nachtrust, blijvende trek in zoete of zoute dingen, verminderd vermogen om stress op te vangen en over het algemeen een laag energieniveau. Veel mensen met een bijnieruitputting hebben vaak, naast een chronische vermoeidheid ook een voedselallergie of andere overgevoeligheden zoals luchtweginfecties, bloedsuikerdips, immuunziektes en reumatische artritis. Ook fibromyalgie, slaapproblemen en laag libido komt vaak voor. Op mentaal niveau zien we een toename van angst, depressieve buien, periodes van verwarring en minder helder kunnen denken en verminderde tolerantie. Dit ontstaat doordat onze hersenen te weinig glucose krijgen door een tekort aan cortisol. Veel van deze symptomen worden ook gezien bij een traag werkende schildklier. Dit ziektebeeld kent de medische wereld wél. Een kwart (25%!) van alle vrouwen 40+ worden gediagnosticeerd met een trage schildklier en krijgt hier synthetische medicijnen voor waar ze in ieder geval niet BETER van worden. De  werkelijke oorzaak is immers niet aangepakt.
Let nu weer op: als je bijnieren teveel en te lang onder druk staan zal het lichaam de stofwisseling gaan vertragen (dus de schildklier) om de bijnieren te beschermen. Als er eenmaal sprake is van bijnieruitputting kan het zijn dat je zelfs weer een te snélle schildklier krijgt omdat deze nu de stofwisseling weer op gang probeert te krijgen. Een heel mooi beschermingsmechanisme van de natuur om je lichaam in balans te houden. Naar mijn mening gebruiken veel vrouwen medicijnen (met allerlei nare bijwerkingen) tegen een trage schildklier terwijl de oorzaak mogelijk in de bijnieren te vinden is. Ik zal binnenkort een blog schrijven over je schildklier.

De essentiële rol van de bijnieren voor vrouwen

Vanaf je 35ste beginnen je hormoonspiegels al te dalen. Zo rond je 45ste gaan je eierstokken langzaam met pensioen en begint er een periode waarin het zorghormoon oxytocine langzaam afneemt en het mannelijke hormoon testosteron een grotere rol gaat spelen. Testosteron kan zorgen voor veel daadkracht, energie en creativiteit in de tweede helft van je leven. Echter: omdat je eierstokken met pensioen gaan, moeten je bijnieren de rol van de hormoonproductie over gaan nemen:  ze moeten oestrogeen, progesteron maar ook testosteron gaan maken. Want testosteron wordt gemaakt  uit DHEA dat gemaakt wordt door …. voila, je bijnieren! Zie je hoe essentieel de rol van je bijnieren zijn als het gaat over je vitaliteit en energieniveau?
Lees vooral ook deel 2 van deze blog waarin ik je vertel hoe je erachter kunt komen of je werkelijk bijnieruitputting hebt en hoe je je gezondheid en energie terug kunt krijgen door heel goed voor je bijnieren te gaan zorgen. Wil je nu alvast meer weten over dit belangrijke onderwerp, lees dan het boek Bijnieruitputting van James Wilson.


Bron:  http://energiekevrouwenacademie.nl/bijnieruitputting-wat-iedere-vermoeide-vrouw-moet-weten/

maandag 3 november 2014

Stress en de Amygdala

Mooi artikel op de site 'inspirerend leven'! Net als bij de Gupta Amygdala Retraining wordt ook in dit artikel gesproken over de positieve invloed van mindfulness/meditatie op de amygdala, waardoor stress verminderd. De meest interessante passages (voor deze site dan) heb ik vetgedrukt gemaakt.


"Werkstress oplossen via het brein   
Gepubliceerd op 3 november 2014.
Onlangs schreef ik een open brief aan Lodewijk Ascher over de aanpak van Psychosociale arbeidsbelasting (PSA). In 2013 was bijna 50% van het werk gerelateerde ziekteverzuim gelinkt aan PSA. In een artikel op de website van rijksoverheid wordt een op de drie gevallen van ziekteverzuim geweten aan werkstress. Een immens probleem, waar veel aandacht en geld aan besteed wordt. Niet voor niets dus ook de Check je werkstress week, een fantastisch initiatief van onder andere SZW. Er wordt een week lang bewust met werkstress omgegaan, werkgevers en werknemers kijken samen naar werkdruk en omstandigheden met als doel slag werkstress te reduceren.

Op de website www.duurzameinzetbaarheid.nl wordt de schijf van 5 gepresenteerd. Als oplossing tegen werkstress zijn er 5 aandachtsgebieden: betrokkenheid, gezondheid, ontwikkeling, organisatie, APK. Ik mis iets… Aandachtsgebied 6: veerkracht. Als we kijken naar de aangedragen oorzaken voor werkstress, komt men met; werkdruk, sociaal/ maatschappelijke druk, managementstijlen, en individuele factoren als competenties en belastbaarheid. In deze tijd van snelle veranderingen, crises, grote maatschappelijke onzekerheden en exponentiële technische ontwikkelingen is echter veerkracht een onmisbaar gegeven. Zonder veerkracht wordt een individu overspoeld met prikkels en neemt druk en stress toe.

stress2 Bridgeman

Al jarenlang bestaan er in het bedrijfsleven toepasbare technieken om de veerkracht van medewerkers te vergroten. Deze technieken zijn gebaseerd op het principe neuroplasticiteit van de hersenen. Dat wil zeggen dat alles wat we doen, denken en waar we aandacht aan besteden, effect heeft op de structuur van ons brein. In onze schedel bevinden zich 100 miljard neuronen die continue verbindingen leggen met elkaar. Die verbindingen bepalen voor een groot deel ons gedrag, onze reacties en uiteindelijk onze stress en ontspanning.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er technieken zijn om het neuroplasticiteitsprincipe zodanig in te zetten dat we gedrag en emotionele reacties kunnen veranderen door het brein te stimuleren. In 2007 al liet onderzoekster Julia Brefczynski- Lewis bijvoorbeeld zien dat bij mensen die lange termijn aandachttraining beoefenen, een verminderde activiteit in hun amygdala is. De amygdala is een hersengebied dat geassocieerd wordt met emotionele- en stress reacties. (Brefczynski-Lewis, J. A. et al. -2007). Een verminderde activiteit in de amygdala helpt minder reactief te zijn, vermindert de aanmaak van stress hormonen en helpt daarmee veerkrachtiger te worden bij werkdruk en tegenslag.

Dit is slechts een voorbeeld van de positieve effecten van aandachttraining op het brein. Het onderzoek van Brefczynski is een van vele publicaties en meta-analyses waaruit blijkt dat aandachttraining een positief neoplastisch effect heeft. Niet voor niets dat een toenemend aantal organisaties als Google en Samsung flink investeerden in aandachttraining- programma’s voor medewerkers. Een ander woord voor aandachttraining is mindfulness meditatie. Binnen Google werd de verbinding tussen mindfulness en zelfbewustzijnsontwikkeling gelegd. Zelfbewustzijn is de basis van emotionele intelligentie en leidt tot het ontwikkelen van zelfregulatie en zelfvertrouwen (Goleman 2011, emotionele intelligentie – Olympus). Zelfvertrouwen leidt op haar beurt weer tot toename in veerkracht.

Niet voor niets dat Google in samenwerking met Stanford University 6 jaar lang investeerde in een eigen mindfulness based emotional intelligence programma. Niet voor niets ook, dat dat programma de hele wereld overgaat en binnen organisaties als SAP, Ford en LinkedIn een doorslaand succes is. Samsung kwam aansluitend in Korea met een eigen mindfulness programma in samenwerking met Yeungnam University, Seoul. In Nederland lopen Phillips en KPMG voorop in deze ontwikkeling.

Mindfulness meditatie leidt tot meer belastbaarheid, minder reactiviteit, minder stress, meer zelfvertrouwen en daardoor verbeterde sociale- en leiderschapskwaliteiten, verhoogd welzijn en verhoogde productiviteit. Wetenschappelijk onderzoek en cijfers van organisaties die ervaring hebben met mindfulness spreken voor zich. We kunnen werknemers doormiddel van aandachttraining helpen de structuur van het brein te beïnvloeden om zodanig van binnenuit veerkracht te verhogen met alle positieve effecten van dien als het gaat om het terugbrengen van werkstress."

Bron: http://www.inspirerendleven.nl/werkstress-oplossen-via-het-brein/

maandag 15 september 2014

Gupta Amygdala Retraining -tips & tricks - hoe houd je het leuk? Deel 2

Ik kreeg de terechte opmerking van een lezer, dat dit artikel erg lang was, met erg veel informatie, wat voor lezers overwhelming kan zijn. Goed punt, ik ga er rekening mee houden. Nogmaals dit blog, maar in twee delen gepubliceerd.
 
Hieronder het vervolg.....

De kracht van beelden
Toen ik begon met het Guptaprogramma heb ik een collage gemaakt, een soort van visionboard. Dit kan je helpen om een doel te bereiken., te visualiseren waar je naar toe wilt of hoe je in het leven wilt staan. Je kan er voor kiezen om een collage te maken van je leven hoe je graag wilt dat het eruit ziet als je beter bent, maar je kan ook een collage maken van het herstelproces. Een soort illustratie bij het Gupta-programma. Ik vond het leuk om te maken en heb m aan de binnenkant van mijn slaapkamerdeur geplakt onder mijn einddatum. Pak een flinke stapel Happinezzen, Flow's of andere tijdschriften die jou aanspreken en scheur alles eruit wat je aanspreekt. Dit kunnen beelden zijn maar ook kreten of woorden. Denk aan natuur, gezondheid, meditatie, ontspanning, welzijn, vrolijkheid, zen en mijn favoriet: Happy go Lucky, het woord zelf maakt me al blij, het voelt als het tegenovergestelde van stress, het klinkt luchtig, springerig, nonchalant en blij. Koop een groot wit of gekleurd vel, maak een mooie compositie en plakken maar. (het helpt om even een foto te maken van je compositie voor het geval je halverwege het plakproces even niet meer weet hoe je het gelegd en bedacht had.) Ook kun je een digitale collage maken, dan kun je die op je bureaublad van je computer plaatsen.

De kracht van lijstjes
Het is veel informatie die Gupta-methode. De reader is handig, maar soms voor mij wat onoverzichtelijk. Maak eens een lijstje van de tips die je zelf belangrijk vindt. Je kunt ze opstellen in Word, kies een mooi lettertype en print het uit of maak een kaartje op een correspondentiekaart. Maak het aantrekkelijk met plaatjes of tekeningetjes, zodat het je aandacht blijft trekken. Dit heb ik zelf gedaan met de voedingsadviezen (die hangen in de keuken) en van de hoofdpunten aan het eind van sessie 1 en 11. Hang deze boven je bed bij de schema's die je in moet vullen gedurende de retraining of op een plek waar je vaak langskomt (naast een spiegel o.i.d.)


De kracht van citaten
Als je op Facebook zit, ken je ze vast wel, van die citaten en wijsheden die af en toe voorbijkomen. Ik ben er dol op! Vaak met een mooie illustratie op de achtergrond (en zo niet vul dan het citaat in bij Google afbeeldingen en je kunt kiezen uit verschillende lay-outs). Sommige sluiten bijzonder goed aan bij het gedachtegoed van Ashok Gupta. Je kunt ze opslaan in een apart mapje in afbeeldingen, maar je kunt ze ook uitprinten en bij je aantekeningen plakken of in je huis ophangen. Gewoon als kleine reminders voor jezelf.







Zoals Gupta al aangeeft gaat een herstel, helaas, niet in een stijgende lijn. Af en toe zul je een dip hebben. Zelfs nu ik klaar ben met het programma en ik kom in een stressvolle situatie heb ik een terugval. Dan ga ik weer aan de slag met de accelerator en de meditaties. Die ervaar ik als zeer effectief.



Wat kun je doen bij een dip:

  • Blijf mediteren!
  • Doe regelmatig de oefening 'visualising getting better'
  • Kijk sessie 9 nog een keer
  • Als het je overspoelt, neem dan even een stapje terug. Blijf echter wel mediteren, bij voorkeur 2x per dag en wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachten, zeg dan wel 'Stop stop stop', met handbewegingen en ga iets anders doen.
  • Wees niet zo streng voor jezelf. Een half jaar is lang, beloon jezelf voor de tijd dat je wel heel goed bezig bent geweest en neem je voor het na een paar dagen weer op te pakken.
  • Als je helemaal geen verbetering hebt gevoeld, doe dan eerst sessie 10.
  • Als je wel verbetering hebt gevoeld, houd die momenten dan vast, schrijf ze op en houd jezelf voor dat deze momenten vaker voor gaan komen in de toekomst als je rustig en gestaag doorgaat met de retraining.
  • Vier je overwinningen. Heb je al een kwart van de dvd's gekeken: goed bezig! Heb je het programma al twee maanden volgehouden: fantastisch! Op een gegeven moment kom je in een ritme en gaat de tijd opeens heel snel.
  • Wat ik zelf lastig vond is dat ik na 5 maanden nog niet alle dvd's had bekeken. Er is ook zoveel uren materiaal aan toegevoegd (sessie 6a en 6b) en dan moet je de hele serie ook nog meerdere keren bekijken. Dit riep stress op: was ik al genoeg hersteld om bijna klaar te zijn met de training? Het hielp om me te realiseren dat ik er ook prima 8 maanden over mocht doen.
Ik ben heel benieuwd hoe jullie de Gupta Amygdala Retraining ervaren. Waar lopen jullie vast en hoe lossen jullie dat op? Als je wilt, laat een berichtje achter. :)


Gupta Amygdala Retraining -tips & tricks - hoe houd je het leuk? Deel 1


Dit blog is bedoeld ter inspiratie. Ik krijg af en toe mails van lezers waaruit blijkt dat het toch best pittig is om het programma vol te houden. Elk mens is verschillend en elk mens heeft andere hobbies en voorkeuren. Toch wil ik een en ander vertellen over hoe ik zelf dit half jaar heb beleefd. Zitten er dingen tussen die je kunt gebruiken, neem ze mee. Is mijn manier niet de jouwe, zoek een manier die voor jou wèl werkt.

Een half jaar is lang. Je begint vol goede moed, maar hoe hou je het vol? Hoe blijf je gemotiveerd? Hoe laat je je niet overspoelen door de hoeveelheid informatie uit de dvd's? Hoe ga je ermee om als je een slechte dag of zelfs een slechte week hebt. Wat ik vooral wil zeggen is dat alles oké is, zolang je niet stopt. Wanneer je stopt, ontzeg je jezelf een kans op verbetering van je gezondheid. Van uitstel komt afstel en mocht je het wel op een ander moment opnieuw willen oppakken, dan moet je weer opnieuw erin komen. Zonde. Bovendien, zijn de argumenten die ons verleiden om te stoppen, juist uitstekend materiaal om met Gupta aan te pakken.

Juist als je je overwhelmed voelt, last van stress hebt, plotseling met familieomstandigheden zit, juist dan is meneer Gupta je grootste vriend: de methode bevat alle tools om met dit soort situaties om te gaan. Ook ik liep tegen gebeurtenissen aan waar ik echt tegenop keek en waarvan ik dacht: nu ben ik met Gupta bezig, ik zoek even geen stress op, dat komt na mijn einddatum wel weer. Maar juist deze situatie bood uitstekende patronen om te breken met de accelerator. Ik ontdekte hoe ontzettend goed deze techniek voor mij werkt en ik kon stressvrij de dingen doen waar ik zo tegenop had gekeken. Dit zorgt voor vertrouwen in de methode en in jezelf.

Dagboek
Ten eerste wil ik iedereen die bezig is met Gupta aanraden een dagboekje bij te houden. Dit doe ik zelf al jaren. Schrijf gewoon op wat je die dag gedaan hebt. Hoe heb je geslapen, hoe laat stond je op, wat heb je die dag gedaan en hoe laat lag je 's avonds weer in bed? Kijk in het weekend eens terug op je week, wat waren de hoogtepunten? Ben je een middagje weg geweest, heb je schoongemaakt in huis, heb je veel middagdutjes gedaan? Schrijf ook eens op als je feedback krijgt van je omgeving. Wat merkt jouw omgeving op aan jou, vinden ze je veranderen? Dit lijkt weinig zinvol als je bezig bent met Gupta, maar achteraf is het een heel waardevol document. Het herstel gaat namelijk zo langzaam, dat je het zelf bijna niet in de gaten hebt, het is fijn om zwart op wit te zien dat je -weliswaar met ups en downs- vooruit bent gegaan.

Geef jezelf de ruimte
Persoonlijk vind ik discipline een lastig dingetje. Hoe meer ik mezelf opleg, hoe meer ik ga lopen saboteren. Heel vervelend. Hoe meer ik van mezelf moet, hoe minder ik doe. Als ik geen plannen maak over wat ik op een dag moet doen, krijg ik veel meer voor elkaar. Onlangs heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt van dingen die ik graag zou willen veranderen, dit kunnen dingen zijn als een tijd om op te staan of te gaan slapen, een tijdstip waarop je klaar wilt zijn met je ochtendritueel inclusief meditatie, welke klussen je niet langer eindeloos wilt uitstellen. Door dit op te schrijven worden het concrete punten, in plaats van vage items in je achterhoofd. Ik zet mezelf niet onder druk, het lijstje slingert ergens rond, maar als ik opeens bedenk dat ik spontaan iets van de lijst heb gedaan, dat doel heb gehaald op die dag, dan geef ik mezelf een compliment. Dus de verwachtingen laag, en de focus op de positieve kanten, dat wat je wèl goed hebt gedaan die dag. Een wereld van verschil.

Dvd's
Ik merkte dat het ik het lastig vond om de dvd's te kijken.
Focus en concentratie zijn best lastig als je amygdala op hol is. Zit je net 10 minuten te kijken en constateer je dat je met je gedachten al weer mijlenver weg bent. En maar weer terugspoelen. Ik werd er gek van en mijn dvd-speler ook, die weigerde dienst naar verloop van tijd. Mijn oplossing was om maar te doen of ik aan het studeren was. Ik ging aan tafel zitten, dvd in de laptop en aantekeningen maken. Ik merkte dat ik doordat ik actief bezig was met de stof, -niet alleen luisteren, maar ook aantekeningen maken en nog een keer in het net opschrijven in een heel mooi schrijfboekje dat ik voor de gelegenheid had aangeschaft- zorgde dat ik de informatie intensiever tot me nam en deze veel dieper doorwerkte. Het schrijfboekje is een mooi persoonlijk document voor deze periode waarin je nog eens kan aanstrepen wat voor jou de belangrijkste aandachtspunten zijn. Het kan helpen een vaste dag in te plannen voor de dvd's, bij mij werd dat de zondag.

Meditaties
Zoals het kijken van de dvd's op de laptop me letterlijk dichter bij de methode bracht, dan de tv -bij de laptop is het beeldscherm veel dichterbij je gezicht-, zo luister ik de meditaties graag met koptelefoon op of oortjes in. Ik heb alle cd's op mijn mp3 speler staan, zodat ik ze in alle ruimtes van mijn huis kan luisteren, maar ook in de tuin of in de trein. Mediteren kun je leren heb ik ontdekt. De eerste weken keek ik standaard na 8 minuten al op mijn mp3 hoelang ik nog 'moest'. Oefening baart kunst en naar verloop van tijd  merk je ook dat je meer rust in je hoofd en lijf krijgt om de meditatie uit te zitten. Ik merkte ook dat ik de ochtendmeditatie een stuk vervelender vond dan de meditatie aan het eind van de middag. Mocht je een slechte dag hebben dan heb je de meditatie vaak juist nodig. Wel maakte ik het mezelf dan aangenaam door, tegen alle adviezen in, liggend op de bank te mediteren. De meditatie is dan inderdaad van mindere kwaliteit, maar beter dan helemaal geen meditatie en elke keer als ik eenmaal bezig ben met de meditatie, kan ik er ook echt wel van genieten en ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ben je de standaard meditaties een beetje beu, zoek dan een andere meditatie op, bijvoorbeeld op YouTube. Je kunt deze luisteren met oordopjes in je laptop/computer, maar er zijn ook gratis programma's waarmee je youtube-filmpjes om kunt zetten in een mp3, die je vervolgens weer op je MP3 kunt zetten. (bijv. http://www.clipconverter.cc/)

Meer tips in Deel 2

maandag 8 september 2014

Goed om te weten: 'Instanties omzeilen medisch beroepsgeheim'


© anp. 
 
Instanties als het UWV, gemeenten, verzekeraars en Arbodiensten vragen mensen onnodig om hun medische dossier. Dat gebeurt in eenderde van de gevallen, blijkt uit een peiling waarvan patiëntenfederatie NPCF vanavond de resultaten naar buiten bracht. De instanties omzeilen daarmee het medisch beroepsgeheim, stellen de NPCF en de landelijke artsenfederatie KNMG in een gezamenlijke verklaring.
Volgens NPCF en KNMG mogen deze instanties alleen gerichte schriftelijke vragen stellen aan een arts om een aanvraag voor een uitkering of verzekering te beoordelen. De KNMG baseert zich ook op signalen van artsen over het onterecht opvragen van patiëntendossiers.

Het opvragen van het medisch dossier bij een patiënt is niet in strijd met de wet, maar wel ongewenst, stellen NPCF en KNMG. Mensen voelen zich onder druk gezet om hun medische dossier op te vragen bij hun arts en een kopie te verstrekken aan instanties als UWV, gemeenten, verzekeraars of letselschadebureaus uit angst anders geen uitkering of verzekering te krijgen. De belangenorganisaties wijzen erop dat wat een patiënt met zijn arts bespreekt vertrouwelijk is en in de spreekkamer moet blijven.
De organisaties willen patiënten ervan doordringen dat ze niet verplicht zijn om instanties te voorzien van hun volledige medische gegevens. Met de instanties willen ze duidelijke afspraken om inbreuk op de privacy van patiënten te voorkomen.

Bron: De Volkskrant 7/9/2014

zondag 20 juli 2014

Gupta Amygdala Retraining - Balans vinden tijdens het herstel.

"Wees je er van bewust dat je op het internet en in patiëntengroepen statistisch meer kans hebt om mensen te ontmoeten die al zeer lange tijd CVS hebben, mensen die nog geen behandeling hebben gevonden die voor hen heeft gewerkt. Daardoor kan het overkomen alsof de vooruitzichten alleen maar slecht zijn voor mensen met CVS. Maar mensen herstellen wel degelijk van CVS. Mensen die wel herstellen, raken vaak buiten beeld en melden zich vaak niet meer om te vertellen hoe ze beter zijn geworden. Vaak komt dat doordat ze er zelf niet helemaal uit zijn wat hen nu beter heeft gemaakt. Ze zijn gewoon blij dat ze beter zijn." Bladzijde 8 Gupta reader.

Ik weet nog dat ik dit las en dacht: wat belachelijk! Als je beter wordt, dan deel je dat toch met je voorheen medepatiënten? Helemaal nu er internet is. Zo'n kleine moeite waar velen wat aan kunnen hebben. Nu weet ik dat het erin sluipt. Met CVS ontwikkel je een levensstijl dat zich grotendeels binnenshuis en op de bank plaatsvindt. Tijdens en na de Gupta Amygdala Retraining ben ik meer buitenshuis gaan doen. Dit gebeurt bijna onopgemerkt.

Op een gegeven moment werd ik me er bewust van: ik doe meer, daar moet ik ook van bijkomen en eigenlijk voel ik ook de behoefte om nog de dingen te doen die ik deed toen ik ziek was: in de tuin aanrommelen, blogjes schrijven, schrijven voor mezelf, lezen. Tja dat kan dus niet allemaal tegelijkertijd: het rustige, langzame levenstempo, waarin je dingen met volle aandacht doet én weer naar buiten en deelnemen aan het grootse en snellere. Dat betekent dus opnieuw balans zoeken. Wel lekker dingen gaan ondernemen en dagjes weg en daar volop van genieten, maar ook doseren. En af en toe ook weer een dag thuis inplannen met tijd om weer even naar binnen te keren en tot rust te komen.

Los van dat je dit voor een deel zelf kunt bepalen en inplannen, gebeurt het ook nog wel eens dat het leven andere plannen in petto heeft, die komen dan gewoon door je zorgvuldig aangebrachte balans heen fietsen. Bijvoorbeeld een familielid dat ernstig ziek wordt. Daar wil je dan graag heen en dat kan ook, maar waar liggen de grenzen van wat je kunt. Dat is niet altijd daar waar jij wilt dat ze liggen. Lastig en een oefening die van belang blijft, ook -of misschien wel juist- als je herstellende bent.

Al een tijdje was ik me ervan bewust dat het weer tijd was voor een update op dit blog. Ik had al verschillende onderwerpen in mijn hoofd. Vooral de eyeopeners die ik het afgelopen jaar heb gekregen toen ik Guptamethode ontdekte en het programma ging volgen. Vervolgens kwam ik een buurvrouw tegen die ik al lange tijd niet had gesproken. Ik vertelde haar over de Guptamethode en ze was erg geïnteresseerd. Haar moeder had vermoeidheidsklachten waar maar geen oplossing voor was. De theorie van de methode en de voorbeelden uit mijn eigen leven waren voor haar zo herkenbaar. In die zelfde week kreeg ik via mail verschillende vragen binnen van lezers van dit blog. Het was me duidelijk, tijd voor weer wat nieuwe blogs.

Vragen die ik ontvang zijn met name van mensen die tijdelijk even vastlopen met de training en motivatie missen. Daarom laat ik mijn eigen plan even los en zal ik eerst daar op in gaan.

Mocht je zelf een vraag hebben over het Gupta-programma, mail me gerust op dewakkereleeuw@hotmail.nl (let op: nl, geen com!!) en dan zal ik die persoonlijk beantwoorden en als ik denk dat meerdere mensen hier baat bij hebben verwerken in een blog (uiteraard anoniem!).

 

zondag 1 juni 2014

Ontsteking in brein wellicht oorzaak chronische vermoeidheid

Bepaalde delen van de hersenen laten ontstekingsreactie zien bij mensen met chronische vermoeidheid.   

Ontsteking in brein wellicht oorzaak chronische vermoeidheid
Foto: 123rf

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Kobe in de juni-editie van Journal of Nuclear Medicinedie nu al online staat.
Al geruime tijd worstelen wetenschappers met de aandoening chronische vermoeidheid. Lang deden artsen het af als een psychische ziekte, tot er een aantal jaar geleden een virus (XMRV) werd aangewezen als oorzaak.
Na diepgaander onderzoek bleek dit toch om een vervuiling uit het lab te gaan, tot teleurstelling van de grote groep patiënten met de aandoening.

Thalamus


Nu is er een nieuwe mogelijke oorzaak gevonden. De Japanse wetenschappers legden een tiental mensen met en zonder chronische vermoeidheid onder de PET-scanner. Daar vonden ze dat ontstekingscellen in het brein actiever waren bij patiënten met chronische vermoeidheid. Met name de amygdala en de thalamus, diep in de hersenen, waren aangedaan.
Dit kan betekenen dat ontstekingen in deze hersendelen aan de basis liggen van chronische vermoeidheid. De Japanners konden de oorzaak van de ontstekingen niet achterhalen.
De wetenschappers waarschuwen bovendien voor al te vergaande conclusies. Het aantal patiënten in deze studie was te klein om echt zekerheid te geven. Vervolgonderzoek met grotere groepen patiënten moet uitwijzen of de Japanners het echt bij het juist einde hebben.

Door: NU.nl/Hidde Boersma

woensdag 19 maart 2014

Gupta Amygdala Retraining 8 september 2013 - 8 maart 2014

"Denk nu aan de datum precies 6 maanden vanaf nu. Schrijf deze datum op een groot stuk papier en plak dit aan de muur. Spreek met jezelf af dat je doorgaat met de technieken tot deze datum, ongeacht wat er gebeurt. Het zal je een goed gevoel geven als je kunt zeggen dat je het die 6 maanden alles gegeven hebt. Als het niet heeft gewerkt dan is dat jammer. In dat geval stuur je het programma terug en krijg je je geld terug. Als het wel heeft gewerkt, dan ben je beter en kun je gaan genieten van je leven."


Stel je voor: op een dag val je van een ladder en breekt je been. Je verrekt van de pijn natuurlijk en je meldt je ziek op je werk. Je maakt een afspraak met de huisarts, die voorstelt om even bloed prikken. De resultaten van je bloed blijken helemaal oké, dus vertelt de huisarts dat je klachten waarschijnlijk psychisch zijn. Je krijgt een doorverwijzing naar een psycholoog. Natuurlijk voel je aan alle kanten dat dit nergens op slaat. Vervolgens krijg je een oproep van de bedrijfsarts. Die constateert dat je klachten psychisch zijn. Ja maar... begin je, voor die val was er niets aan de hand. Ik voel me psychisch prima, maar ik heb zo'n pijn aan mijn been. Bovendien staat mijn linkerbeen ook in een rare hoek. Tja, niemand heeft twee exact dezelfde benen he? Daar moet u mee leren leven. Na verloop van tijd krijg je een oproep van het UWV die weet te vertellen dat pijn subjectief is en dat je zolang je niet op je benen hoeft te staan prima kunt werken. Wanneer de klachten toe nemen verklaart men dat door het feit dat 'als men langdurig thuis zit, psychische klachten altijd toenemen.'

Natuurlijk kan dit niet in Nederland als je een gebroken been hebt. Patiënten zullen zelf constateren dat ze een gebroken been hebben, (huis)artsen zullen de symptomen herkennen en de juiste diagnose stellen. Bovendien zou een gebroken been, ook al wordt deze niet behandeld vroeg of laat vanzelf helen. Dit is niet het geval bij ME/CVS. Wat als je zelf geen idee hebt waar de symptomen vandaan komen en de artsen nemen het niet serieus?? Bovenstaand voorbeeld is de realiteit waar ME/CVS patiënten mee moeten leven. Er is geen verklaring, geen behandeling, geen erkenning en geen begrip.

Deze week 5 jaar geleden kreeg ik een griepje waarvan ik niet herstelde. Sterker nog het werd van kwaad tot erger. Diagnose: burn-out. Omdat ik al vanaf 2001 ernstige vermoeidheidsklachten had, besloot ik nu ook maar eens tot de bodem te gaan en uit te zoeken wat er nu echt aan de hand was. Ik liet me onderzoeken bij het ME/CVS centrum in Amsterdam, oa. door middel van een heel uitgebreid bloedonderzoek. Ik kreeg de diagnose ME/CVS, dat bleek ik in 2001 te hebben ontwikkeld na het virus cytomegalie (CMV, een virus vergelijkbaar met ziekte van Pfeiffer, maar veel minder bekend). Die diagnose verklaarde een hoop voor mezelf, maar in de praktijk heb je er weinig aan.  Er is nog geen echte behandeling voor en in de ogen van velen is het nog steeds een psychische aandoening en bovendien wordt vermoeidheid als iets subjectiefs gezien, waarbij ik wil opmerken dat wanneer een ME/CVS patiënt het heeft over vermoeidheid dat dit van een soort is die een gezond mens niet kent: langdurig, slopend en uitputtend.


Een jaar later kwam daar de diagnose DSPS bij, een slaapstoornis die ik waarschijnlijk al vanaf mijn 17e heb. Ik kreeg melatonine en werd doorverwezen naar een Chinees Geneeskundige. Ik werd behandeld door een neuroloog en een verpleegkundige van de ME-poli. Wat een topmens, ervaringsdeskundige, genezen van ME/CVS die mij op het hart drukte: Laat je niet wijsmaken dat dit tussen je oren zit!!  
Ik heb niet stilgezeten de afgelopen 5 jaar. Het eerste jaar kon ik helemaal niets en kwam ik amper mijn huis, laat staan mijn woonplaats uit. Maar na het bezoek en de behandeling van ME-poli Ede, waar ik voor de slaapstoornis behandeld werd, ging mijn gezondheid fiks vooruit. Als het kon deed ik vrijwilligerswerk in het ziekenhuis, schreef blogs, vertaalde artikelen voor internet. Met behulp van het UWV kon ik bijscholen en zette mijn eigen praktijk op. Daarnaast werkte ik aan mijn gezondheid: ik bleef zoeken naar een oorzaak, een geneeswijze. Op een gegeven moment is daar ook de rek wel een beetje uit en kwam ik in een fase van acceptatie dat de situatie was zoals ie was.  

Totdat ik vorig jaar bij toeval via Facebook een jongen sprak over CVS. Hij had dat ook gehad. Gehad???? Hij wees mij op de Gupta Amygdala ReTraining. Een methode ontwikkeld door een man in Londen, die de ziekte zelf heeft overwonnen en inmiddels 10 jaar een kliniek runt die vele mensen behandelt en geneest. Na even googlen bleken de resultaten van deze training aanzienlijk. 80% van de patiënten geneest volledig!!
De eerste drie sessies waren gratis te downloaden, waaronder zijn uitleg over wat CVS is, hoe het ontstaat, waarom het niet weggaat als je rust neemt, waarom je tijdens een feestje even het gevoel kan hebben dat je weer helemaal gezond bent, etc. etc. WOW! Dit was het! Dit verklaarde niet alleen de vermoeidheid maar zoveel meer. Na 12 jaar zoeken vond ik antwoord op mijn vragen -zelfs vragen waarvan ik mezelf niet eens realiseerde dat ik ze had-. En zie je nou wel: het is niet psychisch, maar een neurologische aandoening!! De symptomen zijn echt. Dat op zich was al een waanzinnig cadeau, maar dan ook nog het idee dat ik weer helemaal zou kunnen herstellen! Die hoop had ik al opgegeven. Al zou mijn gezondheid met 50% verbeteren, dan was dat al meer dan de moeite waard. Ik besloot het programma te bestellen en mij een half jaar 100% in te zetten. 8 september ging ik aan de slag. Natuurlijk overlegde ik even met de huisarts, ook zo'n fijn mens: "Wat fantastisch dat je dit heb gevonden. Je doet het al zo geweldig. Ga ervoor!! En kom over een half jaar bij me terug om te laten weten hoe het gaat."

Vandaag is het 8 maart en ik heb het programma de afgelopen 6 maanden met enthousiasme en toewijding gevolgd. Het programma is intensief (ben er toch wel 2 uur per dag aan kwijt), maar superinteressant. Het heeft me erg veel inzichten geboden en gedurende het afgelopen half jaar merk ik ook verbeteringen in mijn  energieniveau. Ik pak taken makkelijker op en als ik een dagje wegga dan houd ik het langer vol en heb ik minder tijd nodig om te herstellen. Na 13 jaar weet ik eindelijk wat ik heb, hoe dat is ontstaan, waarom de symptomen 5 jaar geleden verergerden en hoe ik er weer van kan herstellen.
Ik denk dat alleen de mensen die heel dicht bij mij staan en mij de afgelopen 5 jaar van dichtbij hebben meegemaakt een beetje in kunnen schatten wat de ziekte met me heeft gedaan, welke strijd ik heb moeten leveren en wat deze training voor mij betekent. Ben ik nu helemaal hersteld? Nee nog niet! Maar er ligt een fikse bodem en ik heb de tools in handen voor de toekomst. Dus ik ga nog door met de dvd's herhalen en de technieken toepassen, maar ik heb er het volle vertrouwen in dat ik er wel ga komen!

Bovenstaand blog schreef ik in de week vóór 8 maart. Een week van terugblikken en bezinnen: wat heeft de Gupta Amygdala Retraining mij gebracht? Je kunt het zien als een soort samenvatting van de afgelopen 5 jaar. Meer specifieke informatie vind je in de voorgaande blogs. Er valt nog veel meer te schrijven en te vertellen over het Gupta-proces, wordt vervolgd dus!

zaterdag 1 maart 2014

Project IK&ME

TV-producent wil ME zichtbaar maken via korte filmpjes


Project IK&ME. Meedoen als je kunt! Opgeven voor deelname rechtstreeks via info@talentunited.nl
Paul Ruven, producent en regisseur, wil graag korte filmpjes van 3-5 minuten maken waarin hij twee, drie vragen aan ME-patiënten of de hen verzorgende geliefden stelt. Die filmpjes komen op een apart ME-platform, waartoe iedereen toegang heeft.

Als je je opgeeft zodat hij opnames kan maken, krijg je van te voren een drietal vragen toegestuurd met hoe jij omgaat met je ME. Als hij langskomt om te filmen hoef je, met de woorden van Paul, "geen koffie of thee te zetten, kan je in bed of een stoel liggen, zelf de tijd kiezen die je het beste uitkomt en zelf zeggen dat je iets niet leuk vindt en anders wil."    
Zijn doel is meer bekendheid met ME, maar ook het uitwisselen van ervaringen en tips waar anderen misschien weer wat aan hebben.

Meer informatie vind je op: www.me-gids.net/