woensdag 19 november 2014

Mindfulness en de Amygdala

Aandachtsmeditatie (mindfulness) veroorzaakt al na acht weken waarneembare veranderen in de hersenen. 
Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond. Als mensen gedurende acht weken ongeveer 30 minuten per dag mindfulness meditatie-oefeningen doen, ontstaat er meer grijze hersenmassa in de hippocampus (geheugen en leervermogen).
 
De dichtheid van de amygdala neemt af door meditatie. 
Als gevolg daarvan ervaren mensen mogelijk minder angst en stress, zo meldt het tijdschrift Scientific American. Wetenschappers van het Massachussets General Hospital doen uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Psychiatry Research: Neuroimaging.
Mindfulness voor kinderenDe amygdala is een amandelvormig gebiedje in het vooronder van de grote hersenen. 
Ook wel emotioneel hersencentrum of schakelcentrum genoemd. Het geeft zenuwsignalen door die te maken hebben met emoties en stress en zorgt voor de opslag van (de soms niet-bewuste) emotionele ervaringen. Zonder de amygdala zijn er geen emoties mogelijk! Het systeem zendt informatie naar de rest van de hersenen en heeft daardoor heel veel invloed.


Hoogsensitieve mensen hebben een extra fijngevoelig zenuwstelsel en een heel actieve amygdala. 
Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat hooggevoelige mensen een hogere activiteit hebben in de amygdala bij bijvoorbeeld bij het zien van angstige of blije gezichten. De amygdala speelt ook een grote rol bij bedeesd gedrag, het schat namelijk de mate van dreiging in. Als je de amygdala manipuleert bij bedeesde dieren verdwijnt het bedeesde gedrag.

Bron: Psyche & Brein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten