zondag 1 januari 2012

Wat is Candida?

Eerder schreef ik dat ik bij een natuurarts behandeld ben door middel van bioresonantie, nadat er geconstateerd was dat ik onder andere Candida had. Maar wat is Candida nu eigenlijk, hoe kom je er aan en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Candida is een gist dat bij iedereen in een gecontroleerde hoeveelheid in de darmen leeft. Het is een levend organisme, dat niet in te delen valt onder goede of slechte bacteriën: het kan zich namelijk beide kanten op ontwikkelen. De candida wordt pas schadelijk wanneer het door verschillende omstandigheden te sterk vermeerdert, dan verandert de gist in een schimmel. Het gistbolletje maakt dan uitlopers die de darmwand kunnen doordringen en zo in ons bloed terecht kunnen komen. Hierdoor wordt de darmwand als het ware lek. Zowel de Candida, als andere micro-organismen komen in de bloedsomloop terecht. Op zich is er dan nog niet eens zoveel aan de hand, aangezien we in ons bloed bepaalde afweercellen hebben die de Candida aanvallen. Totdat het aanbod aan Candida te groot wordt voor de afweercellen om deze strijd te winnen.

Wat kunnen de oorzaken zijn dat de darmflora zo verstoord raakt dat het lichaam de Candida-infectie niet zelf kan herstellen?

  • Langdurige stress-situaties
  • Langdurig antibiotica gebruik
  • Veelvuldig gebruik van geraffineerde koolhydraten, alcohol, fast-food en kant-        klaarproducten.
  • Gebruik van de anticonceptiepil
  • Langdurig gebruik van synthetische cortisonpreparaten (ontstekingswerende middelen)
  • Ander medicijngebruik
Wanneer de Candida het heft over heeft genomen in de darmflora kan dit tal van klachten veroorzaken:

  • Klachten betreffende je energieniveau: chronische vermoeidheidsklachten; snel uitgeput raken, sterk toegenomen slaapbehoefte, inslaap- en/of doorslaapproblemen.
  • Klachten betreffende je spijsvertering: opgeblazen buik, winderigheid, constipatie of diarree, slechte adem.
  • Klachten betreffende je spieren: abnormaal snel uitgeputte en pijnlijke spieren, zwaar gevoel in ledenmaten, onwillekeurige spiersamentrekkingen.
  • Klachten betreffende je hormonale systeem: schommelingen in de bloedsuikerspiegel, behoefte aan zoetigheid, koude handen en voeten, verminderde seksuele behoefte, stemmingswisselingen, PMS, menstruatiestoornissen.
  • Klachten betreffende je geslachtsorganen: steeds terugkerende vaginale schimmelinfecties, pijnlijke geslachtsgemeenschap, jeuk, witte vloed, prostaatklachten, impotentie.
  • Klachten betreffende je immuunsysteem: toegenomen overgevoeligheid of intolerantie voor voedsel, geuren en/of geluiden, allergieën, eczeem, schimmel op huid of nagels. Bij het langdurig bestaan van deze klachten: een verzwakt afweersysteem met een verhoogde gevoeligheid voor infecties, kwakkelen met je gezondheid.
Dat is dus nogal wat. Candida wordt niet altijd door de huisarts gediagnosticeerd, Candida is alleen in het bloed zichtbaar wanneer iemand heel ernstig ziek is en bijv. AIDS of kanker heeft. Ondanks dat de vele symptomen van Candida je behoorlijk veel ellende kunnen opleveren, wordt het veelal niet serieus genomen door de huisarts. Ik hoor regelmatig dat de reguliere artsen op basis van klachten met betrekking tot de spijsvertering prikkelbaardarmsyndroom constateren en je naar huis sturen met de boodschap: ‘leer er maar mee leven’. Een alternatief therapeut zal vaak op basis van dezelfde klachten de diagnose Candida stellen en dan blijkt er vaak van alles aan te doen. Candida wordt niet zichtbaar in een bloedonderzoek, daarentegen kun je erg veel informatie krijgen uit een ontlastingsonderzoek, iets wat in Nederland –helaas- niet veel meer wordt gedaan. Door middel van een ontlastingsonderzoek kan men onderzoeken hoe het staat met:

  • De verteringscapaciteit;
  • De zuurgraad (die van belang is voor de optimale werking van de verteringsenzymen);
  • Schimmelinfecties, parasieten, bacteriële overgroei;
  • Darmflora (of er bijvoorbeeld voldoende bifidobacteriën en lactobacillen zijn)
Je hoeft voor zo’n ontlastingsonderzoek niet naar een ziekenhuis of behandelaar. Je krijgt van je behandelaar een envelop met alle benodigdheden mee en stuurt vervolgens zelf je monster naar het lab.

Het is van belang dat niet alleen de schimmel verwijderd wordt, maar ook de sporen. Een kuur om schimmels te verwijderen dient altijd uit drie delen te bestaan: draineren (schoonmaken), schimmels vernietigen en goede bacteriën opbouwen. Wanneer je één van deze drie stadia overslaat, zal dit niet tot het gewenste resultaat leiden en heb je dikke kans dat de Candida snel terug zal keren. De natuurarts die mij met bioresonantie behandelde heeft verzuimd de goede bacteriën weer op te bouwen en naast de schimmels ook de sporen te verwijderen. Helaas.

Afgelopen jaar heb ik de kuur gedaan die wel alledrie de fasen omvat. Dit houdt in dat je gedurende ongeveer 7 weken verschillende voedingssupplementen (op natuurlijke basis) zult moeten slikken, tijdens de tweede fase dien je je twee weken lang aan een strikt dieet te houden. Het spreekt voor zich dat het niet handig is een hele dierentuin in je darmen weg te jagen als je deze ondertussen aan het bijvoederen bent. In een controle-ontlastingsonderzoek kun je zien tot in hoeverre je darmflora hersteld is. Is de darmflora hersteld en zijn de schimmels verdwenen dan zou je in principe alles weer moeten kunnen eten, mits met mate.

Er bestaan Candida-diëten die je maanden of jaren vol zou moeten houden. De Chinees geneeskundige die mij behandelt geeft aan dat dit over het algemeen het tegengestelde effect heeft. De ‘leegte’ die ontstaat door langere tijd een dieet aan te houden, zal juist de schimmels de ruimte geven om zich te vermenigvuldigen. Zelf eet ik nu alles weer, met uitzondering van suiker en met koemelk blijf ik voorzichtig. De uitslag van het controle-onderzoek laat zien hoe mijn enorme tekorten aan goede bacteriën in rap tempo zijn aangevuld en mijn energie neemt nog steeds toe.

Persoonlijk heb ik zowel bij de natuurarts als bij de chinees geneeskundige een behandeling tegen Candida ondergaan. De behandeling van de natuurarts was zwaarder, het dieet veel langer en helaas bleek later toch niet alles weg te zijn: in mijn bloed bleken nog Candida sporen te zitten, daarnaast is er geen aandacht besteed aan de opbouw van goede bacteriën, die heel belangrijk zijn voor het opnemen van voedingsstoffen uit je voeding. Hiermee wil ik niet zeggen dat Chinese geneeswijze per definitie beter is dan een natuurarts. Wellicht was de behandeling bij de Chinees geneeskundige minder zwaar omdat ik mijn voedingspatroon al had aangepast en eerder bij de natuurarts al een en ander had opgeruimd.

Twijfel je of je zelf Candida hebt?
Google dan eens op ‘Candida test’ Je zult meerdere links vinden waar je online een test in kunt vullen.

Mocht je vermoeden dat je Candida hebt en je wilt dit gaan aanpakken, wil ik je de volgende adviezen meegeven:

  • Oriënteer je goed op de verschillende behandelmethoden. Iedere behandelaar heeft zijn eigen werkwijze. De behandeling kan kostbaar zijn en best pittig door de ontgifting, dus het is wel heel prettig dat de behandeling aanslaat en zorgt voor goede resultaten op de langere termijn.
  • Kijk of je behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging en of je de consulten middels bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen vergoed krijgt. Let op: de consulten kan je in sommige gevallen deels vergoed krijgen, de voedingssupplementen over het algemeen niet, ook niet als je aanvullend verzekerd bent. Overweeg je een ontlastingsonderzoek te laten doen, vraag dan eerst bij je zorgverzekering na of dit vergoed wordt, om verrassingen te voorkomen. De kosten waren voor mij 120 euro, inclusief het consult om de uitslagen te bespreken. Dan heb je een beetje een richtlijn.
  • Je kunt een ontlastingsonderzoek ook bij je huisarts aanvragen, maar op internet zie ik berichten dat niet alle huisartsen de uitslagen goed kunnen duiden. Wil je zeker zijn dat jouw arts of behandelaar bekend is met de werkwijze m.b.t. ontlastingsonderzoeken, kijk dan eens op de site van RP vitamino, een laboratorium waar de ontlastingsonderzoeken worden gedaan en die de producten leveren voor de kuur. Op deze site vind je een lijst met artsen en therapeuten.
  • Zorg dat je een behandelaar kiest die alle drie de fasen behandelt: schoonmaken, schimmels vernietigen en goede bacteriën opbouwen, voor een goed resultaat.
  • Zorg dat je een behandelaar kiest, die niet alleen de schimmels vernietigt, maar ook de sporen.
Let op: Ik ben geen arts of behandelaar. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en informatie die ik van derden kreeg of welke ik uit boeken en van internet heb gehaald. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan ontvang ik graag een reactie.

Boeken over Candida, aangevuld met lekkere recepten:

Vechten met gerechten tegen Candida en ME
Voedingswijzer, recepten en adviezen
Titi Koolbergen & Janneke Vreugdenhil

De eerste loodjes wegen het zwaarst

Sonja Edelaar

Meer informatie over ontlastingsonderzoek:
http://www.gottswaal.nl/detail.php?cod=62&page=50&groep=licha

Informatie over het laboratorium, de producten en therapeutenlijst:
http://www.rp-vitamino.com/site/5182761027750920/niederlaendisch/consumer/












9 opmerkingen:

  1. Via Earth-matters.nl las ik je verhaal over candida. Ik wil je graag een boek aanraden:

    'Colloïdaal zilver, een wonderbaarlijk middel'.
    Van schrijver Marvin Lee Robey.

    Succes!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Susan,

    Dank je wel voor de tip! Heb vaker goede verhalen gehoord over Colloïdaal zilver, maar het zelf nog nooit gebruikt. Kun je iets vertellen over wat het voor jou heeft gedaan?

    Hartelijke groet,
    Wakkere Leeuw

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Susan,

    Je bent nog een zeer belangrijke risicofactor vergeten, narcose! En kortdurig antibioticagebruik is ook een belangrijke risicofactor, vooral als gestel al zwak is.
    Welke voedingssupplementen in welke fase heb je gebruikt?
    Groet,
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Rob,

    Dank je wel voor je reactie. Ik waardeer alle bijdragen.
    Ik heb de volgende supplementengebruikt:
    Draineren: 2 oligoplanten, Kombucha en Nux Vomica
    Schimmels vernietigen: Melaleuca en zwarte komijn
    Opbouw nieuwe bacteriën: Oligolnulin, Symbiolact en een week later Hylak, Symbioflor I en II

    Aan de lezers van dit blog: ga dit niet op eigen houtje proberen, er zit een duidelijke opbouw in en sommige supplementen mag je niet tegelijkertijd innemen.

    Hartelijke groet,

    Wakkere Leeuw

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Wakkere Leeuw,
    Ik wilde voor de duidelijkheid nog even een toevoeging doen.. Candida komt niet alleen in de darmen voor, maar ook in de vagina. Ik geloof dat dit zelfs een vaker voorkomende vorm van candida is.
    Groeten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Dorien,

    Je hebt gelijk, de Candidagistcellen komen van nature in de darmen voor, maar ook in de mond, op de huid en in de vagina. Wanneer de gistcellen de overhand krijgen, kun je op die plaatsen een schimmelinfectie krijgen. Voor zover ik begrijp is dit iets anders dan de systemische Candida die ontstaat doordat de schimmel je darmwand lek maakt en hierdoor ook in je bloedbaan terecht kan komen en voor andere klachten kan zorgen.

    Dank voor je bijdrage! : )

    WL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toevoeging!

      Hoi Dorien,
      Ik heb het nog eens nagevraagd omdat ik nergens terug kon vinden of een vaginale infectie ook kan leiden tot candida in het bloed en dit blijkt wel degelijk mogelijk. Dus dank voor je alertheid en aanvulling.

      Overigens hoorde ik laatst van iemand met een vaginale infectie dat de huisarts had gezegd dat dit niet behandeld hoefde te worden als ze verder geen klachten had. Dit is onzin!! Helemaal als je niet weet op welke gevolgen je moet letten. In dat geval zou ik adviseren een goede natuurarts of Chinees geneeskundige te zoeken.

      Hartelijke groet.

      Hartelijke groet.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je verhaal, ik heb net de fase natuurarts en bioresonantie gehad, maar de strijd tegen candida nog niet gewonnen. Zou je mij willen laten weten bij welke Chinese geneeskundige je bent geweest? Ik zou erg graag in contact komen met deze persoon.

      Groeten Lucy

      Verwijderen
  7. Hi Lucy. Graag gedaan. Stuur me even een priveberichtje op dewakkereleeuw.hotmail.nl (let op: .nl geen .com) dan beantwoord ik je vragen.

    Groeten
    DWL

    BeantwoordenVerwijderen