vrijdag 6 januari 2012

Jin Shin Jyutsu -gratis zelfhulp 1

Wat te doen als je ziek bent, last hebt van stress of gewoon niet lekker in je vel zit en je zou graag wat extra ondersteuning willen naast eventuele behandeling van reguliere artsen? Natuurlijk is er momenteel een ruime keuze uit hulpverleners, coaches, alternatieve geneeswijzen, workshops en dergelijke, maar soms hebben die een wachtlijst, je moet een afspraak maken, moet wellicht meerdere keren terugkomen en ook niet onbelangrijk als je in de ziektewet zit: het kost nogal wat!

Zou het niet heerlijk zijn als je een middel in handen hebt (letterlijk en figuurlijk) waarmee je jezelf kunt helpen het natuurlijk evenwicht in je lichaam en energie weer te herstellen? Altijd bij de hand (alweer letterlijk en figuurlijk), of je nou thuis bent, in de bus zit of ergens op bezoek bent? En wat nooit op is of kwijt en in overvloed gratis beschikbaar?

Klinkt ideaal nietwaar? En zoiets bestaat!

Reiki
Veel mensen hebben wel eens wat over Reiki gehoord. Reiki is Japans voor Universele levensenergie. Tijdens de workshop Reiki wordt het kanaal wat we allemaal van nature hebben opnieuw geopend zodat deze levensenergie via je kruin en door je handen naar jezelf of een ander kan stromen. Deze energie heft blokkades op en ontspant.

"Wat doet Reiki:
Reiki bevordert de natuurlijke zelfgenezing
Reiki vitaliseert lichaam en geest
Reiki herstelt de harmonie van de ziel en het geestelijk welzijn.
Reiki werkt op alle niveau's: het lichamelijke, het geestelijke, het emotionele en dat van de ziel.
Reiki brengt de energiehuishouding in evenwicht
Reiki heft blokkades op en bevordert volledige ontspanning
Reiki reinigt van vergiften
Reiki past zich aan aan de natuurlijke behoeften van de ontvanger
Reiki werkt ook bij dieren, planten en mineralen.
Reiki is een heel aangename, totale geneesmethode. "
(Uit: Reiki de universele levensenergie- Bodo J. Baginski Shalila Sharamon)

Zelf heb ik in 1998 de eerste graad in Reiki behaald en daar heb ik nog altijd veel plezier van. Momenteel kun je Reiki 1 leren in een workshop van 1 of 2 dagen en de kosten zijn dan rond de 150 euro. Wanneer je de workshop hebt gedaan en de inwijding hebt ontvangen, heb je hier je leven lang plezier van.

Jin Shin Jyutsu
Een veel minder bekende methode is Jin Shin Jyutsu.
Om even aan te geven hoe relatief onbekend dit is:
Wanneer ik Reiki intik bij Google krijg ik 52.400.000 resultaten.
Bij Jin Shin Jyutsu krijg ik 613.000 resultaten.

Jin Shin Jyutsu betekent letterlijk: 'de Kunst van de Schepper via een compassievol persoon.'
Net als Reiki is Jin Shin Jyutsu is een Japanse geneeskunst die al eeuwen oud is en op een gegeven moment herontdekt is en zich later verspreid heeft. Het mooie van Jin Shin Jyutsu is dat je geen inwijding nodig hebt, geen workshop hoeft te volgen, je zou kunnen beginnen zodra je dit artikel uitgelezen hebt. Met Jin Sjin Jyutsu werk je met dezelfde Universele Levensenergie als met Reiki. Waarom je voor Jin Shin Jyutsu geen inwijding nodig hebt om de energie door te geven en met Reiki wel dat is me nog een raadsel.

'Onze gezondheid en harmonie hangt af van de vrije doorstroom en gelijkmatige verdeling van deze levensenergie in ons lichaam, ons brein en onze geest. Als de spanning en de stress van het dagelijks leven de doorstroom van de levensenergie ontwrichten, heeft dat invloed op ons denken, ons lichaam, en onze geest. We zullen dan niet alleen worden overvallen door zorgen, angst, boosheid, verdriet en de drang om de schijn op te houden, maar hierdoor worden we ook bevattelijk voor ziekte met ander woorden, dan zullen we eerder 'uit balans' raken. Eenvoudig gezegd vormt Jin Shin Jyutsu een manier om de levensenergie in evenwicht te brengen. We kunnen door middel van eenvoudige handgrepen ons emotionele evenwicht herstellen, pijn verlichten, en oorzaken van zowel acute als chronische klachten verminderen. Deze methode kan zonder risico in combinatie met andere geneeswijzen of medicijnen worden gebruikt. Bovendien werkt Jin Shin Jyutsu steeds sterker naarmate we deze geneeskunst regelmatiger en langduriger toepassen. Zo worden we steeds vitaler en verkrijgen we steeds meer zelfkennis.
Jin Shin Jyutsu kan overal en altijd worden gebruikt. De behandelwijze is zo eenvoudig en onopvallend, dat u deze zelfs in een volle bus of tijdens een moeilijke vergadering kunt aanwenden. Want het enige dat de anderen op dat moment aan u zullen zijn -als hun al iets opvalt- is een evenwichtiger voorkomen, een aura van ontspanning, en -als ze beter kijken- dat u één of meer vingers van uzelf vasthoudt.' Uit: Handboek Jin Sjin Jyutsu - Alice Burmeister en Tom Monte

Handen als startkabels
Door eenvoudigweg de handen op de aangewezen plekken te leggen, kan de universele levensenergie via de handen naar een ander lichaamsdeel van onszelf of iemand anders stromen. De levensenergie gaat dwars door kleding, gips, verband of elastieke steunbanden heen. Je hoeft je handen alleen maar neer te leggen, je hoeft geen kracht te gebruiken te masseren of te wrijven.
Het mooie van Jin Shin Jyutsu is dat het een kunst is en geen techniek. Hierdoor kun je het ook nooit verkeerd doen.

Het is niet simpel om deze complexe materie over energiestromen, diepten en veiligheidsenergiesloten in een blog samen te vatten. Het uitvoeren van Jin Sjin Jyutsu is echter heel eenvoudig. Ik snap ook nog steeds niet goed hoe mijn mobiele telefoon in staat is verbinding te leggen met een specifieke mobiele telefoon die zich aan de andere kant aan de aardbol bevindt, simpelweg door het indrukken van een aantal cijfers op een plastic apparaatje. Ondanks dat ik dat niet snap, kan ik er prima gebruik van maken en constateer ik keer op keer weer dat het werkt.

De Jin Shin Jyutsu methode gaat uit van 6 dieptes en van 26 VeiligheidsEnergieSloten (VES).

Dieptes
De diepten kunnen worden opgevat als dimensies van zijn, waarbij iedere diepte verantwoordelijk is voor een specifieke verzameling functies van het lichaam, van het denken en van de geest. Al deze dimensies staan in wederzijdse verbinding met elkaar.

Veiligheidsenergiesloten
De 26 VES zijn punten die zich aan weerzijden van je lichaam bevinden waar je geblokkeerde energie kunt onsluiten en weer kunt laten stromen, door je handen op twee bijbehorende posities op je lichaam te leggen. Elke VES is weer aan 1 van de 6 dieptes verbonden. Een omschrijving van de 26 VES zou een boek vormen en deze zijn al geschreven, dus beperk ik me tot de 6 diepten. Je kunt namelijk de 6 diepten heel makkelijk zelf behandelen en die omvatten met elkaar de 26 VES.Waarom een diepte behandelen?
Het gebruik van je handen als 'startkabels' is verrassend eenvoudig; we kunnen goede resultaten bereiken door slechts een van onze eigen vingers vast te houden. Elke vinger is verantwoordelijk voor de harmonisering van een bepaalde diepte van ons wezen. Door elke diepte te harmoniseren, kunnen we de schadelijke houding (zoals angst of verdriet) loslaten. Wanneer een specifieke houding gaat overheersen, zal de bijbehorende diepte onevenwichtig worden. Deze staat van onbalans kan een negatief effect hebben op een specifiek orgaan dat onder een bepaalde diepte valt. Gelukkig is ook het omgekeerde waar: als wij een bepaalde diepte in balans brengen, gooien we de last af van de houding, wat op zijn beurt de disharmonie kan corrigeren die in het betreffende orgaan bestaat.6e diepte
1e diepte
2e diepte
3e diepte
4e diepte
5e diepte

Totale Harmonisator
Voeding
Essentiële
levensritmen
Harmonisator
van alle elementen
Stroming
Intuïtieve kennis
Vinger
Hand
palm hand
duim
ringvinger
middelvinger
wijsvinger
pink
Element
oervuur
aarde
lucht/metaal
hout
water
vuur
Functie
bron van leven
huidoppervlak
diepe huidlaag
bloed
essentie
spierstelsel
beender
stelsel
Orgaan
middenrif
navel
milt
maag
longen
dikke darm
lever galblaas
nieren
blaas
hart
dunne darm
Houding
totale moedeloosheid
zorgen
verdriet
woede
angst
doen alsof
proberen
Grootste belasting
slaap
zitten
liggen
lezen
staan
lopen
Planeet
Maan
Saturnus
Venus (Uranus)
Jupiter
Mercurius
(Neptunus,
Pluto)
Mars
Dierenriem
teken
Boogschutter
Steenbok
Kreeft
Tweelingen
Ram
Stier
Vissen
Waterman
Schorpioen
Weegschaal
Leeuw
Maagd
Seizoen
alle
warmste periode zomer
herfst
lente
winter
zomer
Dag
maandag
zaterdag
vrijdag
donderdag
woensdag
dinsdag
Kleur
puur, helder robijnrood
geel
wit
groen
blauw/zwart
rood
Muziek
toon
D
G
E
C
F
A
Smaak
alomvattend
zoet
scherp
zuur
zout
bitter
Geur
alomvattend
zoet
zwaar
ranzig
rotting
aangebrand
VES
0-26
1-4
5-15
16-22
23
24-26

Hoe breng je een diepte in balans?
Elke vinger staat voor een diepte, waarbij weer een emotie hoort. De duim staat voor zorgen, de wijsvinger voor angst, de middelvinger voor woede, de ringvinger voor verdriet en de pink voor doen alsof/schijn. De emotie die bij de zesde diepte hoort is totale moedeloosheid. De zesde diepte behandel je door je duim in de palm van je hand te leggen. Wanneer je afbeeldingen op internet bekijkt wordt vaak de zesde diepte weggelaten. Toch begin ik altijd met deze diepte, welke in het handboek ook wordt behandeld vóór de andere dieptes. 


Na het behandelen van de zesde diepte in de handpalm, behandel ik de duim, de wijsvinger, de middelvinger, ringvinger en tot slot de pink. Houdt simpelweg je vinger vast met de duim, vier vingers en palm van de tegengestelde hand. Het behandelen van alle vingers doe ik dagelijks, zoals in het handboek wordt geadviseerd voor een goed resultaat. 
Wanneer ik informatie zoek in boeken en artikelen over welke hand je eerst moet doen, of je begint met je duim of je pink, of je beide handen moet behandelen of niet, dan stuit ik keer op keer op onvolledige of tegenstrijdige informatie. Mijn advies is dan ook -aangezien je het niet fout kunt doen- volg je intuïtie. (naschrift: ik heb iemand benaderd die een eigen praktijk heeft voor Jin Shin Jyutsu en zij bevestigt dat er geen regels zijn, alleen richtlijnen, volg dus gerust je intuïtie: het is niet nodig beiden handen te behandelen. Voelt het niet goed op bepaalde vingers te behandelen, laat deze dan achterwege.)

Ik voel de energie stromen en mijn handen worden lekker warm. Het werkt erg ontspannend. Je kunt de oefeningen doen voor het slapen gaan, als je tv zit te kijken of in het openbaar vervoer zit. Natuurlijk kun je ook bij bepaalde emoties of klachten alleen even bijbehorende vinger vasthouden. Inmiddels merk ik steeds vaker dat ik dit intuïtief al doe. Als ik loop te piekeren, merk ik opeens dat ik mijn duim in mijn hand heb, ben ik verdrietig dan zie ik opeens dat ik onbewust mijn ringvinger al heb vastgepakt. Niet omdat ik dat inmiddels erin gestampt heb, want die dagelijkse oefeningen doe ik vrijwel gedachteloos, maar omdat je onderbewuste blijkbaar op de hoogte is van deze kennis. Er wordt dan ook wel gezegd dat we ons de Jin Shin Jyutsu kennis alleen nog maar hoeven te herinneren.

Ik zou zeggen, probeer het gewoon eens uit. Baat het niet, dan schaadt het zeker niet. Mocht je meer achtergrond informatie willen lezen over Jin Shin Jyutsu, dan kan ik onderstaande boeken aanraden.

Succes!Handboek Jin Shin Jyutsu - Alice Burmeister en Tom Monte 19,90

Praktijkboek Jin Shin Jyutsu - Ilse Maria Fahrnow 19,90

14 opmerkingen:

 1. Vandaag terecht gekomen op je blog...
  Dankjewel voor alle informatie én het delen.
  Lees zoveel herkenbaars !
  Groetjes,
  Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pauline,

   Dank je wel voor je mooie reactie, hier doe ik het voor!

   Groetjes,
   Wakkere Leeuw

   Verwijderen
  2. Hallo,
   Wat een mooie aanvulling op het Handboek, (wat ik niet altijd even duidelijk vind).
   Ik begrijp nog steeds niet of je ademhaling tijdens het "vingervasthouden" 36 keer bewust moet doen of op een apart moment.
   Ik kijk uit naar uw antwoord.
   Alvast bedankt
   Roos

   Verwijderen
 2. Hallo Roos,

  Dank je wel voor je reactie. Laat ik eerst vertellen dat ik geen opleiding heb in JSJ. Net als jij heb ik het handboek, werd enthousiast en ben aan de slag gegaan. De 36 ademhalingen is naar mijn idee een oefening die los staat van de behandeling van VESpunten of vingers. Succes!

  Hartelijke groet,

  Wakkere Leeuw

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond het heel leuk om dit artikel te lezen. Zelf heb ik deze JSJ geleerd bij één van de Reiki cursussen, maar heb nooit geweten hoe het Jin Shin Jyutsu heet (tot nu dan). Zelf gebruik ik het heel vaak en het geeft mij rust en is heel fijn als je niet kunt slapen. Mijn kinderen doen het ook en ook zij worden er rustig van.

  Zonnige groet,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Inge.

  Dank je wel voor je reactie! Leuk he, dat zo'n simpele methode zo doeltreffend is?

  Hartelijke groet,
  WL

  BeantwoordenVerwijderen
 5. HOI HOELANG MOET JE IEDERE VINGER VAST HOUDEN

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anoniem,

  Dat staat nergens duidelijk aangegeven. Richtlijn is enkele minuten per positie.

  Hartelijke groet,
  WL

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi het is belangrijk goed te ademen tijdens het beoefenen van jsj de ademhaling doe je terwijl je de vingers of punten vasthoud dit geeft een beter resultaat omdat er zonder adem niet veel gebeurt, je houd de vingers vast tot je voelt dat ze pulseren of zolang je tijd hebt het is ook afhankelijk van het project, bv blaas project hou je wijsvinger zoveel mogelijk vast tot het is opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Hoi Anoniem, Dank je wel voor je reactie. Ik heb het even nagekeken in bovenstaande boeken. Je refereert waarschijnlijk aan de '36 ademhalingen'. Deze staan zeker in het boek als basistechniek, maar ik zie nergens staan dat je de ademhalingen moet doen tijdens het vasthouden van de punten. Ik doe dit persoonlijk niet en merk dat het vasthouden van de vingers bijzonder goed werkt zonder de ademhalingen. Kun je aangeven hoe je aan deze informatie komt? Wellicht zijn er verschillende stromingen binnen de JSJ? Voor lezers die benieuwd zijn waar we het over hebben: google eens op 'Jin Shin Jyutsu 36 ademhalingen', dan vind je informatie over de ademhalingen en hoe deze uit te voeren. Hartelijke groet, WL

   Verwijderen
 8. Leuk om dit artikel te lezen. Ik was eigenlijk op zoek naar het verschil tussen Jin Shin Jyutsu en Reiki. Jin Shin pas ik zelf regelmatig toe en ik vind het zeer helend. Eigenlijk is mijn vraag - omdat jij het alle twee beoefent - waar het verschil in zit. Ik heb iemand eens horen zeggen, dat je voor Reiki open staat om de energie uit de kosmos te "ontvangen" en dat je bij Jin Shin je meer afsluit, zodat je je eigen energie door je lichaam laat circuleren om blokkades op te heffen - de centrale stroom is daar misschien een goed voorbeeld van (met de hand op je hoofd). Misschien heb jij een passend antwoord?
  Met vriendelijke groeten, Anne Marie
  NB De beste wensen trouwens voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Anne Marie, Dank je wel voor je reactie. Goede vraag. En ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet zo goed weet. Via google vind je ook niet veel informatie over de verschillen tussen deze twee methodes, hè? Ik kan bij beide methodes de energie voelen stromen, maar ik heb als eerste Reiki gedaan, waarbij je energiekanaal wordt geopend, dus dat kan reden zijn dat het met Jin Shin Jyutsu bij mij ook zo makkelijk stroomt. Wat voor mij persoonlijk de verschillen zijn, is dat je voor JSJ geen inwijding nodig hebt en dat je bij JSJ heel gericht op bepaalde gebieden en stromen kunt werken. Bij Reiki werk ik in het vertrouwen dat de energie de plek zoekt die de energie het hardste nodig heeft. Met andere woorden, iemand kan bij je komen met een zere knie, behandeld worden en geen verbetering aan de knie te ervaren, maar wel tot de conclusie kan komen geen hoofdpijnen meer te hebben. Ook voor jou de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je voor je reactie! Groetjes Anne Marie

  BeantwoordenVerwijderen