zaterdag 5 mei 2012

Deze 12 groenten en fruit koop je beter biologisch


        

Niet alle groenten en fruit zijn het waard om biologisch te kopen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw na een analyse van meer dan 100.000 pesticiderapporten bij groenten- en fruitsoorten.

Echter, er zijn twaalf groenten- en fruitsoorten die je maar beter biologisch koopt. Deze 'dirty dozen' (of vuile twaalf) bevatten aanzienlijk meer pesticiden, ook na een wasbeurt, dan andere fruit en groenten.

'De vuile 12'
Appels, kersen, druiven, nectarines, perziken, peren, aardbeien en frambozen zijn volgens de testen overladen met pesticiden.

Bij de groenten zijn paprika's, selder, aardappelen en spinazie de grote vervuilden.

Ook voor gevogelte, melk en rundvlees wordt aangeraden vaker de biologische variant te kiezen.

Niet nodig
Voor bananen, kiwi's, mango's, papaya en ananas is het niet nodig om de bio-versie te verkiezen. Ook asperges, avocado's, broccoli, bloemkool, mais, uien en erwten zijn 'veilig' omdat ze meestal geeneens restanten van pesticiden bevatten.

Bescherming
Hoe kan je jezelf toch beschermen tegen niet-biologische pesticiden?

* Koop biologisch, en zoveel mogelijk seizoensgroenten die lokaal worden gekweekt. Hoe minder ze moeten bewaard of vervoerd worden, hoe minder middelen nodig zijn.

*Snij de topjes en wortels weg, omdat residuen van pesticiden zich vooral daar verzamelen. Doe dit vooral bij bladgroenten zoals sla, spinazie en koolsoorten.

* Eet veel verschillende soorten groenten en fruit. Op die manier word je ook aan verschillende pesticiden blootgesteld, maar telkens in kleine hoeveelheden.

* Was ze met lauw water, maar begin niet met schrobben of speciale zepen. Zij kunnen schadelijker zijn dan wat ze proberen weg te wassen.

Te Amerikaans
Het gaat om Amerikaanse resultaten, en het is niet meteen duidelijk of het zomaar toepasselijk is op de Europese of de Belgische markt. Gezondheid.be pakte net nog uit met een artikel dat duidelijk maakte dat de meeste fruitsoorten maar heel kleine restanten pesticiden bevatten, en dus veilig zijn voor consumptie.

Onthou wel dat de gebruikte pesticiden bij niet-biologische landbouw ook schadelijk zijn voor het milieu. Door biologisch te eten, eet je dus niet alleen zelf gezonder maar zorg je ook voor je omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten