dinsdag 1 september 2015

Vragen en antwoorden over de Gupta-methode en mijn herstel.

Beste lezers,

Ten eerste mijn excuses dat ik nog maar zo sporadisch schrijf hier. Ik geloof dat ik eerder wel heb geschreven dat ik als ZZP-er ben begonnen om zo voorzichtig uit de ziektewet te kunnen klimmen. Er zijn momenteel weinig banen en al helemaal weinig banen van enkele uren, die dan ook nog in de middag moeten vallen. De afgelopen maanden weten klanten mijn bedrijf te vinden, dus heb ik veel tijd geïnvesteerd in het hervatten van werkzaamheden. Daarnaast ben ik dit schooljaar ook gestart om freelance voor een ander bedrijf te coachen. Mijn agenda is aanzienlijk voller dan enkele jaren geleden. Het blijft zoeken naar balans: activiteit en ontspanning. Daarnaast was ik dit voorjaar bijzonder moe. Dat was even schrikken, het ging zo goed, wat was er aan de hand? Terugslag?? Ik ben naar de huisarts geweest om bloed te laten prikken en had een enorm vitamine D tekort, maar dan ook echt huge. Als mede-patiënten weten jullie vast wat een opluchting dat kan zijn: er is een hele duidelijke oorzaak te vinden in het bloed (hah, cijfers en feiten) en er is een oplossing: ampullen slikken. Helaas wisten ze me ook te vertellen dat het maanden kon duren voor ik iets zou merken van deze kuur. Gelukkig had ik zomervakantie en kan ik over een maand opnieuw bloed laten prikken om te kijken of de kuur is aangeslagen.

Ondertussen krijg ik af en toe een mail van jullie lezers met vragen. Met toestemming van de schrijfster heb ik haar vragen mogen gebruiken voor dit blog. Er zijn vast mensen die dezelfde vragen hebben, mede omdat ik -bewust- weinig geschreven heb toen ik zelf met de Gupta-methode bezig was.

 
Heb je meer energie dan vroeger?
Dat gaat met ups en downs, nou moet ik zeggen dat dit voorjaar bleek dat ik een enorm vitamine D tekort had, dus op een gegeven moment is het ook moeilijk vast te stellen waar de vermoeidheid vandaan komt. Ook vind ik het moeilijk om mijn situatie met de jouwe te vergelijken. Ik heb 8 jaar redelijk kunnen functioneren zonder dat ik wist dat ik CVS had. Maar... naast het werk kon ik weinig andere dingen meer doen. In 2009 ben ik echt finaal ingestort en kon ik niets meer, dus het hangt heel erg af vanaf welk punt je mijn herstel vergelijkt. Ik wil ook weer opnieuw met de Gupta beginnen. Toen ik de Guptamethode deed, heb ik alle dvd's net 1x kunnen bekijken, omdat ik dit op een heel intensieve manier deed om mijn aandacht vast te kunnen houden, dus op de laptop de dvd's bekijken en aantekeningen maken. Ik heb wel het gevoel dat het beter met mij ging toen ik bezig was met de Gupta.  
En betekent dat dat je helemaal beter bent of moet je er nog altijd op letten?
Het blijft een zwak punt, maar het gaat zo'n stuk beter. Ik ben de methode ook gestart met de instelling: als ik voor 50% herstel, dan is het al meer dan de moeite waard. En het is vreemd hoe snel je vergeet hoe je je een maand of een half jaar eerder voelde, wat je toen kon. Daarom zou ik je ook willen adviseren om dat vast te leggen: wat doe je op een dag, hoe is je energielevel op een schaal tussen 0 en 10 etc. Dan kun je terugkijken en vergelijken.


Merk je daarnaast echt dat je beter met stress om kunt gaan?
JA! Absoluut. Voor mij is de uitleg van Gupta over CVS zo'n eye-opener geweest! Ik moet je wel zeggen dat ik het half jaar dat ik met de Guptamethode aan de slag ben geweest, heel gedisciplineerd te werk ben gegaan, het gaat niet vanzelf, je moet echt 'aan de bak'. Waar voor mij de winst in zit is nog niet eens zozeer dat ik meer energie heb, maar dat ik veel minder alert, geagiteerd en gestrest ben. Ik maak me veel minder druk om kleine dingen. Ik werd weer meer mezelf. Ik constateerde dat ik van mezelf helemaal geen stresskip ben, voor ik ziek werd, was ik altijd heel relaxed en flexibel. Ook van mijn omgeving kreeg ik veel positieve feedback: je bent flexibeler, je trilt niet meer zo -ik had vaak bibberige handen door spierspanning-, je bent veel rustiger, je bijt je niet meer zo vast in dingen die je dwars zitten. Hier ben ik zo enorm dankbaar voor. En weet je wat: ook mijn hsp is afgenomen, niet in de zin van het aanvoelen van mensen, maar wel in die prikkelovergevoeligheid voor geluid, voor drukte in de stad, grote menigtes e.d. 
 
Verder ben ik heel benieuwd naar de intensiteit van het programma. Hoe veel uur ben je er mee bezig per dag?
Dat is heel moeilijk te zeggen, vooral voor een ander. Reken voor elke ochtend een uur voor een ochtendritueel inclusief meditatie, eind van de middag een half uur voor meditatie.
Dat sowieso, daarnaast natuurlijk de tijd om de dvd's te bekijken. Ik had daar vaak een vaste dag voor, de zondag. En dan de overige oefeningen om gedachten en patronen te breken, dit kan de eerste dagen/weken heel veel tijd vragen, maar Gupta heeft daar verschillende gradaties in, zodat je ook een kortere versie kunt kiezen die je ook op je werk kunt doen bijv.
 
En doe je de oefeningen nu nog steeds?
Ja, ik probeer nog steeds te mediteren en ook de accelerator is voor mij een hele effectieve oefening om een patroon diep te breken, dus die gebruik ik zo nu en dan als het nodig is.
 
Heb je een voorbeeld van de oefeningen?
Dat is niet zo makkelijk even uit te leggen als je niet bekend bent met de context. Het hangt allemaal met elkaar samen en op de dvd's legt Gupta heel goed uit wat het belang is van de bewuste oefening etc. Bovendien zul je zien dat je zelf een voorkeur voor bepaalde oefeningen of meditaties ontwikkelt.
 
Gaat het vooral om meditatie?
Nee! In mijn visie gaat het vooral om het doorbreken van patronen, gedachten en patronen die jou zo alert maken, die de amygdala aanjagen. De meditatie is er wel een belangrijk onderdeel van. De meditaties zorgen ervoor dat je zenuwstelsel tot rust komt.
 
En heb je ook ervaring met vergelijkbare programma's zoals het Alexander concept?
Ik persoonlijk niet, maar ik heb wel iemand via internet 'gesproken' die zowel de Gupta-methode als het Alexanderconcept heeft gedaan en persoonlijk vond dat het op hetzelfde neerkwam, maar meer aan de Guptamethode had. Bovendien is het Alexander Concept erg kostbaar en je hebt daar niet een beter resultaat van.
 

De Gupta-methode staat en valt met je eigen inzet. Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat het me zoveel heeft gebracht: inzicht, ontspanning en wat ook veel rust geeft is dat je weet wat je moet doen als je weer een terugval hebt. Ik heb er geen seconde spijt van gehad dat ik deze methode besteld heb en gedaan heb. Je leert zoveel over jezelf, over de ziekte over gezondheid en over stress, daar zou eigenlijk iedereen baat bij hebben.

Succes!!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten